6 Nisan 2012 Cuma

Botox nedir, ne değildir?


1820'de Dr. Justinus Kerner bayatlamış sosisler üzerinde bu toksinin olduğunu keşfetmişti ve çok ciddi besin zehirlenmelerine yol açıyordu. Botoxun bu özelliği ikinci dünya savaşında gıdaları zehirleme şeklinde biyolojik silah olarak ta kullanılmalarına neden olmuştu.
1950-1060 yılları arasında Dr. Edward J. Schantz ve Dr. Vernon Brooks kücük dozlardaki botoxun kasları geçici olarak gevşettiğini keşfetmesi ile şaşılık tedavisinde ameliyatsız yöntemi tanımladılar.
Ve 1989 da Allergen firması tarafından estetik uygulamalarda kullanmakta olduğumuz botulinium toksin A üretildi. Amerikan Sağlık Dairesi (FDA) tarafından da onaylanması ile "Botox" doğdu. Ve şu an yeryüzünde en çok yapılan estetik uygulamadır.
Hiçbir estetik, kozmetik uygulamanın sağlayamayacağı bir etki, yüzünüzde, alnınızda açan bir güneştir botox. İnsanlar genelde "harika olmuşsun, bir şeyler değişmiş ama ne?" diye soracaklar, belki tecrübesi olanlar bilecek ne olduğunu. Alın ve göz kenarındaki ince kırışıklarınız ve çizgileriniz vedalaşın.
Buraya kadar hiçbir sorun yok değil mi?

Bu kadar harika olan bir uygulamanın hangi anlamlara gelmeyeceğini konuşalım şimdi.
Botox bir dolgu aracı değildir.

Adı üzerinde, dolgu boşlukları doldurur. Yani burun kenarındaki oluklarınıza botox yaptırmak gibi hayali bir uygulamayı düşünmeyin.

Aynı şekilde botox dudaklarınızı da kalınlaştırmaz. Dudak üzerindeki kırışıklıklarda bir miktar işe yarar ama şunu iyi hesaplayınız.

O kırışıklıkları dudak kaslarınız yapıyor. Kırışıklıkların tamamen gitmesi için kasların tamamen durması gerekir ki sizin o dudak kaslarına çalışırken ihtiyacınız var. O yüzden pek önerdiğim bir uygulama değildir.
Botox gözümüzün kenarlarına uygulanır ama tam gözaltı bölgesine pek uygulanmaz çünkü gözaltı yağ yastıklarımızın öne doğru çıkıp torbalanmasını engelleyen mekanizmalardan biri de o gölgede ki kaslardır.

Bu kasları botox ile durdurursak eğer torbalanmanız artacaktır. Evet bazı kişilerde böyle bir etki olmuyor ama bunun sebebi orbital septum denilen bir zarın kas altında çok güçlü olması yâ da gözaltı yağ yastığının az olmasındandır.

Özetle göz kenarlarımda kırışıklıklarım gitti amaiç kısımlarda botox tutmadı demeniz anlamsızdır, çünkü oraya botox yapmayı tercih etmeyiz.
Botox yılandan elde edilmez, botox etkisine sahip bir kozmetik ürün (krem vb) yoktur. Piyasada yok demedim, sadece sizi mutlu edemez anlamında yok diyorum. Düşünün ki botoxu küçük iğnelerle deri altına enjekte ediyoruz, kasların içine ve çok güçlü bir toksindir. Hangi krem deriden geçerek kasınıza ulaşacak ve kaslarınızı durduracak.
Son olarak şunu belirtmeliyim ki botox harika bir üründür. Sadece o küçücük şişeye gereğinden fazla anlam yüklemeden keyfini çıkarmasını bilin, gerisini botox halleder.
Op.Dr. Ozan BalıkEstetik Plastik Cerrahi Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder