17 Nisan 2012 Salı

'Alüminyum terapisi'

Tokat Devlet Hastanesi Sosyal Hizmet Birimi'nce hayata geçirilen “Psikiyatri Uğraşı Projesi” çerçevesinde hastanenin psikiyatri servisinde tedavi gören hastalar, alüminyum kabartma tekniğiyle ayna, biblo, süs eşyası gibi çeşitli el işi ürünler yapıyor. Proje kapsamında yaptıkları etkinliklerle terapi gören hastaların, kendilerine güven duygusunda da artış görülüyor.


Tokat Devlet Hastanesi Sosyal Hizmet Uzmanı Nazlı Öztürk, hayata geçirdikleri “Psikiyatri Uğraşı Projesi”nin amacının psikiyatri servisindeki hastalara uğraşı terapisi uygulayarak, takip ve tedavi süreçlerine katkı sunmak, el becerilerini geliştirmek, sosyal rehabilitasyonlarını sağlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek olduğunu ifade etti.

Projede Halk Eğitim Merkezi ile koordineli bir şekilde çalışıldığını belirten Öztürk, “Psikiyatri servisinde hastalara 144 saat aktif ders verildi. Alınan dersin sonunda kişilere psiko-sosyal destek sağlanmış olup, kişiler de kendine güven duygusunda artma, yapılan bir olguyu başarmışlık hissi sağlandı” dedi.
Çalışmanın, psikiyatri servisinde yatan mevcut hastaların hepsi için ortaya çıkarıldığını ve projeye katılımın zorunlu olmadığını ifade eden Öztürk, “Hastanemiz kapalı koğuş sisteminde olmadığı için ağır vakalar bulunmamaktadır. Tabii ki katılmak isteyen ve istemeyen hastalar olmuştur, fakat proje gönüllülük esasına da dayandığı için öğretmenimiz tarafından ısrara tabi tutulmamışlardır. Katılmak isteyenler bu faaliyetin kendilerini iyi hissettirdiğini, boş zamanlarını değerlendirmede olumlu bir fırsat olduğunu ve ortaya çıkan materyallerin öz güvenlerini arttırdığını belirtmişlerdir” diye konuştu.

Hastaların alüminyum kabartma tekniğiyle ayna, biblo, süs eşyası gibi çeşitli el emeği ürünler yaptıkları çalışmada psikiyatri servisinin seçilmesi konusunda da bilgi veren Öztürk, “Psikiyatri servislerinde artık tedaviler sadece ilaç kapsamında kalmamaktadır. Kişilerin içsel sıkıntılarının, problemlerini başka bir nesneye ya da faaliyete kanalize etmenin, hastanede kaldıkları süre boyunca boş zamanlarını öğrenerek ve üreterek geçirmenin, hastaların takip ve tedavisini olumlu yönde etkilediği düşünülmektedir. Psikiyatri servisini seçmemin amacı budur” ifadelerini kullandı.

Örneğin hemodiyaliz gibi diğer servisler için de bu tür faaliyetlerin olumlu olacağını düşündüğünü bildiren Öztürk, şöyle devam etti:
“Hastalar kurs süresi boyunca eğlendiğini, bu kursun kendilerine iyi geldiğini ve yeni bir şey öğrenmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler. Örneğin alüminyum kabartma tekniğinde noktalama bölümü bulunmaktadır, yani çizilen figürün bir bölümü nokta koyarak oluşturulmaktadır. Hastamızdan biri alüminyum kabartma tekniğinin kendisine çok iyi geldiğini, bu eylemle sinirlendiği kişiyi hayal ettiğini ve rahatladığını ifade etti. Yani bizim projemizde geçen 'kişinin duygularını sağlıklı ortamda, olumlu şekilde dışa vurumlarını sağlamak' ibaresinin amacına ulaştığını görmekteyiz. Diğer bir hastamızın bu faaliyeti öğrendikten sonra evinde de yapabileceğini ve yaptığı ürünleri satabileceğini ifade ettiğini biliyorum. Yani hastalarımızın az da olsa bu ürünlerden kendi yaşamlarına olumlu katkı sağladığını düşünmek yaptığımız projenin olumlu geri bildirimi olarak karşımıza çıkmaktadır.”

"ÇALIŞMANIN SONUNDA SERGİ AÇILACAK"

Türkiye'de benzer çalışmaların yapıldığını ancak farklı iki kurumun organize olarak ilk defa böyle bir çalışma yürüttüğünü ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
“Türkiye'de benzer çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Fakat Tokat Devlet Hastanesi olarak Halk Eğitim Merkezi bağlantılı olarak, yani iki farklı kurumun birlikte çalışmasının sağlanması, daha organize ve profesyonel bir şekilde yürütülmesi ilk defa oluyor. Çalışmanın sonunda sergi açılışı olacak. Bu konuda da Türkiye'de yapılan bir organizasyon yok. Açacağımız sergi ortaya çıkan ürünlerin önemini, güzelliğini sergileyip hastalarımız için olumlu bir geri bildirimdir ve bizim tekrar kurs açmamız için büyük bir referans oluşturacak.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder