13 Nisan 2015 Pazartesi

Prostat kanserinde aşı ömür uzatır

Metastatik prostat kanserinin tedavisinde en etkili seçenek, vücuttaki androjenik (hormonel) tepkilerin önlenmesidir. Burada iki farklı yöntem kullanılır. Hormonu baskılama tedavisindeki hedef, dolaşımdaki androjenlerin yani hormonların ortadan kaldırılmasıdır. Anti-androjen yani anti-hormonel tedavi uygulanmasında ise, dolaşımdaki testis ya da adrenal (böbrek üstünde) kaynaklı androjenlerin hormon reseptörlerine bağlanmasının önlenmesi hedeflenmektedir. Testis kaynaklı hormonların dolaşımdan uzaklaştırılması, cerrahi olarak her iki testisin çıkarılması ile sağlanabilir. LHRH antoganistleri (örneğin; gosterenin, buserenin) kullanılabilir. Bunların depo formları üç ayda bir hastaya yapılarak medikal kastrasyon (kısırlaştırma) sağlanacaktır. Ancak bu tedaviye başlamadan önce yan etkilerin önlenmesi için enjeksiyondan yedi gün önce anti-androjen ilaçlara hemen başlanmalıdır. Gerek anti-hormonel, gerek LHRH antogonistleri tedavileri; radyoterapiden önce de başlanarak altı ay ya da bir yıl süre ile onkolog ya da radyasyon onkologların kontrolü altında erken evrelerde yapılabilir. Lokal ileri tümörlerde bu iki ilaca başlanarak tümör küçültülüp ondan sonra radyoterapi yapılabilir. Uzun süre bu ilaçların kullanılması dirence sebep olabilir. Kemik sintigrafisi, belirti vermeyen hastalarda bile ilk üç sene boyunca her sene muhakkak tekrarlanmalıdır. Çünkü biraz önce de söylediğim gibi tümör en çok kemikleri sever. 50 yaşın üzerindeki erkeklerde geçmeyen bel ağrılarında prostat kanseri şüphesi üzerinde durulup tetkikler ona göre yapılmalıdır. 

AŞI YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR 

Belli bir süre sonra anti-hormonel tedaviye direnç gelişir, PSA değerleri artar ve metastazlar ortaya çıkarsa; yaşam süresi 8-12 aydır. Ancak bu durumda hormon tedavisi bırakılarak kemoterapatik ajanlar devreye sokulur. Siklofosfamid, sisplatin, estramustin, vinblastin, mitoxantron, doxataxel, paxataxel etken maddeli ilaçlar kullanılır. Bunların sağ kalım avantajı verdiği ve hastanın yaşam süresini uzattığı gösterilmiştir. Bu arada kemik metastazlarında lokal radyoterapi ve bifosfonat uygulaması şarttır. Bu son zamanlarda bütün kemik metastazı olan tümörlerde uygulanan bir tedavidir. Bu da kemiğin güçlenmesini sağlamakta, metastazı bir yerde durdurmaktadır. Prostat kanserlerinde esas en büyük gelişme, aşağı yukarı 10 seneden beri yapılan çalışmaların sonucunda ortaya çıkan prostat kanseri aşısıdır. Bu aşı FDA tarafından kabul edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Bu belirli merkezlerde yapılmakta ve metastatik olan hastalarda yaşam süresini uzatmaktadır. Bu çalışmalar ileride adjuvan (koruyucu) olarak da kullanma şansını ortaya çıkaracaktır. Bu son zamanların en büyük gelişmesidir. 

GÜNDE YARIM KİLO EV YOĞURDU YİYİN
Prostat kanserinden korunmak için şunlara dikkat edin: 
 Özellikle sporcularda testosteron alımının sınırlandırılması önemli. 
 Aşırı yağlı yemeklerden, kırmızı et, kızartmalar, fazla pişmiş, fazla kızartılmış ızgaralardan kaçınmak gerekli. 
 Meyve ve sebze tüketimini artırın. Özellikle organik elma, kiraz, nar, ananas, mevsim meyvelerinden kara üzüm yiyin. Semizotu, ısırgan yaprağı ve kökü haftada iki kere haşlanarak sarımsaklı yoğurtla tüketilmeli. 
 Yeşil çayı günde en az iki-üç çay bardağı tüketmek faydalıdır. 
 Günde en az bir çorba kaşığı keten tohumunu taze çekilmiş olarak tüketin. Günde yarım kilo ev yoğurdu ya da çökelek yemek önemli. 
 Günde iki bardak organik domates suyu içilmesi önerilir. 
 E vitamini veya selenyum içeren gıdalar veya günde 400 ünite E vitamini ve 100 ünite selenyum alın. 

ORGANİK ELMA KABUĞU İŞE YARIYOR
 2010 yılı Şubat ayında yapılan bir çalışmaya göre; Boswellia Serrata 5-LOX inhibitörü prostat hücrelerinde ölüme sebep olmuş, androjen yani erkeklik hormonlarını azaltmıştır. Anti-anjiyogenetik etki göstermiştir. 
 Wisconsil Üniversitesi'nde 2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre; organik elma kabuğu ekstratı, farelerde yapılan çalışmada tümörün gelişmesini bazı fazlarda durdurmuş ve anti-anjiyogenetik yani tümörün kanlanmasını önlemiştir. 
 E vitamininin sekiz formundan biri olan Gamma Tocotrienol'ın prostat kanser hücrelerini azalttığı gösterilmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder