13 Mart 2015 Cuma

Prostat Kanserinde Besin Desteginin Önemi!

Prostat kanserinin erken safhasında olan hastalarla yapılan çalışmalara göre; selenyum içeren besinler ile soya ve keten tohumu kanserin yayılmasını önlüyor

Prostat kanserli hastaların tedavi sürecinde, besin takviyeleri önemli bir rol oynuyor. Soya ve keten tohumu gibi bitkilerle, polisakkarit ve PC SPES gibi bileşikler; hastalık süresince vücuda sayısız fayda sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu besin takviyelerinin, kanserli hücrelerin yayılmasını önlediği de düşünülüyor. 

SOYA ERKEN SAFHADA YARARLI 

Vücuda sayısız faydası olan soya, kanserli hastaların en çok kullandığı besin takviyelerinin başında geliyor. Soya ve bu bitkiden elde edilen ürünlerin; aktif bir tedavi görmeyen, erken safhadaki prostat kanseri hastalarında, PSA seviyesini düşürdüğü tespit edildi. Radyoterapi, hormonal tedavi, prostatektomi veya aktif izleme tedavisi gören 62 hastayla yapılan bir çalışmada; tümörlerin büyümesini engelleyen genistein maddesinin etkileri araştırıldı. Çalışmada; bu maddeye hiçbir hastanın tam cevap vermediği görüldü. Hastaların yüzde 17'si kısmi cevap verirken, yüzde 15'inin PSA seviyelerinde azalma oldu. Hastaların yüzde 67'sinde ise ilerleme olduğu tespit edildi. 

KETEN TOHUMU DA ETKİLİ 

Söz konusu çalışmaya göre; sadece soya ekstresi, prostat kanseri için genel olarak etkili değil. Fakat bazı hastalarda PSA'yı düşürüyor. Aktif izleme tedavisi gören, erken safhadaki hastaların yüzde 60'ının PSA seviyelerinde azalma saptandı. 75 prostat kanserli hastayla yapılan başka bir çalışmada ise, hastalara 12 hafta boyunca soya takviyesi verildi. 12 hafta sonunda soya takviyesi alan hastaların yüzde 69'unda kanserli hücre sayısının azaldığı görüldü. Öte yandan çok faydalı bir baharat olan keten tohumunun yağı ve özü de, kanserli hücreler üzerinde tıpkı soya gibi etki gösteriyor. 

SELENYUM İLERLEMEYİ DURDURUR 

Selenyum içeren besinler; sadece prostat kanserinin önlenmesi için değil, aynı zamanda kanser teşhisi konmuş erkeklerde hastalığın ilerlemesini durdurmak için de kullanılıyor. Prostat kanserinin çeşitli safhalarındaki hastalarla yapılan birçok çalışmada; selenyumun, kanserli hücrelerin büyümesini önlediği tespit edildi. Farklı evrelerdeki erkek hastalarla yürütülen birçok çalışmalara da halen devam ediliyor. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE ETKİLİ 

Prostat kanseri hastalarında en çok kullanılan besin takviyelerinden biri; polisakkaritler... Bugüne kadar birçok araştırmaya konu olan bu bileşik, bağışıklık sistemi üzerinde etkisini gösteriyor. Bu çalışmalardan birinde; altı ay boyunca polisakkarit verilen hayvanların yüzde 7'sinde hastalığın durduğu geri kalanlarda ise ilerlediği görüldü. 

KANSERLİ HÜCRE SAYISI AZALDI 

Domates, havuç ve greyfurtta bulunan likopenle ilgili yürütülen bir çalışmada; 26 hastaya, günde iki kere, 15 miligram likopen verildi. Araştırmanın sonuçlarına göre; bu kişilerde kanserli hücre oranı yüzde 18 oranında azaldı. Likopenle ilgili bulgular umut verici ancak küçük çalışma gruplarına bakarak genelleme yapmamak gerek.

KATİL HÜCRELERİ UYARIP KANSERLİ HÜCRELERİN BÜYÜMESİNİ DURDURUYOR
Bitkisel bir bileşik olan PC SPES, 2000'li yılların başından bu yana prostat kanseri tedavisinde destek olarak kullanılıyor. Latince'de umut anlamına gelen SPES'in, katil hücreleri uyardığı ve kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğu tespit edildi. PC SPES, sekiz bitkiden oluşuyor: Krizantem, çivit otu, cin lokumu, reishi mantarı, psudoginseng, rabdosia, saw palmetto ve skullcap. Klinik çalışmalarda; PC SPES takviyesi alan kanserli hastalarda PSA seviyesinin düştüğü görüldü. Öte yandan, PC SPES'in sentetik ilaçlarla kirletilmesi, bu ürünün kullanımının yasaklanmasına neden oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder